8

Oława, Meble do domu

Klasyczne wnętrze, z nowoczesnymi akcentami, młodzi inwestorzy i potrzeba wypełnienia go dobrymi meblami.

Zostaliśmy zaproszeni do zaprojektowania i wykonania zabudów meblowych do wiatrołapu, mebli do salonu i aneksu kuchennego.

Wszystkie meble według założeń miały posiadać część wspólną, ze względu na charakter pomieszczeń – otwarty. Ustaliliśmy, że takim elementem będzie rodzaj materiału – jasny lakier w połysku.

W wiatrołapie wykonaliśmy szafy wnękowe i siedzisko ze schowkiem w formie szuflad. Jedna z szaf mieści półki na buty, dość gęsto rozmieszczone. Druga szafa, z drążkiem na wieszaki i półki zawieszona została nietypowo – kilkadziesiąt centymetrów nad podłogą, zależało nam żeby nie zabudowywać całej wnęki. Dodatkowym atutem zabudowy tej części domu było wprowadzenie specjalnej faktury na frontach szaf i osłonie ściany przy szafce z siedziskiem. Dzięki temu zyskaliśmy unikatowy mebel, funkcjonalny i piękny zarazem.

Salon – centrum domu na dolnej kondygnacji wyposażyliśmy w dwa wolnostojące meble. Zostały specjalnie zaprojektowane dla naszych klientów tak, żeby połączyć tradycyjne drewno z nowoczesnym kształtem mebla. Użyliśmy do tych modułów forniru dębowego w naturalnym wybarwieniu w połączeniu z białym lakierem w wysokim połysku. Surowość mebli przełamały delikatne szklane uchwyty. Pani domu zagospodarowała dużą komodę, Pan domu mniejszą z przeznaczeniem na sprzęt RTV.

Wnętrze aneksu kuchennego wyposażone zostało w funkcjonalne szafki wyposażone w najlepsze mechanizmy. Bardzo dobrej klasy zawiasy i systemy otwierania szafek, mechanizmy szuflad i kosze. Ciekawostką jest zamontowanie dodatkowego blatu wysuwanego z szuflady pod zabudowaną kawiarką, co pozwala na odstawienie filiżanek podczas parzenia kawy. Dopełnieniem szafek jest dobrej klasy i nowoczesny sprzęt AGD w kontrastującym kolorze. Wszystkie lakierowane elementy dopełnione zostały jasnym blatem który dodatkowo podkreślił czerń wyposażenia AGD.

Pomiędzy szafkami dolnymi i górnymi zastosowaliśmy kolorowe szkło, kolorystycznie dobrane do wnętrza. W strefie za płytą grzewczą dodatkowo hartowane.

Ta realizacja pokazuje, że wybór takich samych materiałów w różnych pomieszczeniach nie musi być nudny. Jednocześnie możemy stworzyć spójne wnętrze, pełne detali, które określają daną strefę nie dzieląc jej drastycznie od reszty pomieszczeń.

 

Klient: Inwestor prywatny Oława Data: Czerwiec 2013